top of page
Search

Zlato u kozmeticiDanas ćemo govoriti o tako neobičnoj komponenti kao što je koloidno zlato. Koloidno zlato je prilično uobičajena komponenta. Pa šta je tačno koloidno zlato? Koja su njegova svojstva? Sada ćemo odgovoriti na ova pitanja.

Šta je koloidno zlato?

Koloidno zlato je mešavina sitnih čestica zlata i vode bez ikakvih soli. Čestice zlata imaju isti naboj, zbog čega se međusobno ne privlače. To dovodi do stalnog kretanja čestica i njihove ujednačene distribucije. Čestice dobijaju isti naboj zahvaljujući naizmeničnoj struji koja se propušta kroz rastvor. Ovo rešenje se naziva koloidno zlato.


Svojstva koloidnog zlata

• Poboljšava mikrocirkulaciju kože, ubrzava proces obnove ćelija, što je vrlo važno za starenje i starenje kože. Dakle, koloidno zlato ima svojstva protiv starenja.

• Pomaže u regulisanju hidrolatne ravnoteže. To znači da zlato čini više od samo hidratacije kože. Takođe kontroliše zadržavanje i oslobađanje vlage iz kože.

• Reguliše kiselost kože. Kao rezultat, razne „nevolje“ na njemu brzo nestaju.

• Ponekad igra ulogu katalizatora jer povećava dejstvo drugih komponenti na koži.

• Poboljšava samoregulaciju i kontroliše metaboličke procese.

Svojstva zlata su se zaista počela dugo proučavati. I apsolutno ne uzalud. Robert Koch je 1890. godine otkrio zapanjujuće otkriće u tom pravcu. Otkrio je da zlato ima vrlo negativan uticaj na održivost bacila tuberkuloze. Ovo je bio veoma značajan događaj za proučavanje sposobnosti plemenitog metala.

Zanimljive činjenice o zlatu u kozmetici

• Koloidno zlato je uključeno u registar kozmetičkih sastojaka CosIng i odobreno je za upotrebu u kozmetici u skladu sa Evropskom kozmetičkom direktivom.

• U kozmetici se koloidne čestice zlata koriste i same i kao „sredstvo“ za dostavljanje drugih aktivnih materija na kožu. Ovako se pojavljuju celi kompleksi – na primer, koji se sastoje od koloidnog zlata, hijaluronske kiseline, fermentisanih komponenti i peptida.

• Zlato se najčešće nalazi u proizvodima protiv starenja koji podižu i učvršćuju kožu. To je zbog njegove sposobnosti da stimuliše sintezu kolagena. Stručnjaci uveravaju da su nanočestice zlata sposobne prodirati duboko u kožu bez da se zadržavaju u njenim gornjim slojevima. Apsolutno su biokompatibilni, odnosno potpuno ih izlučuju telo bez nakupljanja. Prodirejući u dermis, nanočestice zlata podstiču proizvodnju kolagena i pokreću prirodne mehanizme pomlađivanja.

• Test na predmetu znači da nije izrađen od čistog metala, već od legure. Na primer, ako porodični prsten vaše bake ima finoću 585, to znači da je u njemu 58,5% čistog zlata, a ostatak su drugi metali: nikl, srebro, bakar, paladijum. Dodaju se za snagu i boju krajnjeg proizvoda. Ali u kozmetici koriste samo čiste metale ili njihove soli, ne legure. Tako da ne biste trebali tražiti test na kremi. Nanočestice zlata nemaju nečistoće i predstavljaju 99,999% zlata.

Da li još uvek sumnjate u postojanje zlatne kozmetike?

Isprobajte kozmetiku iz naše AURUM kolekcije.

Zlato značajno povećava sposobnost kože da apsorbuje i zadržava vlagu, a takođe je i odličan „provodnik“ za vitamine, biljne ekstrakte i druge korisne supstance, olakšavajući njihovu tačnu isporuku do ćelija kože. Čestice čistog 24-karatnog zlata, uključene u kozmetičke proizvode serije AURUM, imaju odličnu biokompatibilnost. Daju koži jedinstveni unutrašnji sjaj, podstiču prirodnu obnovu ćelija i smanjuju težinu bora.


#despina #zlatoukozmetici

bottom of page